zondag 22 september 2013

Atlas-kastje voor wereld(ver)kenner

Het zit in de genen: net als zijn vader kan Pim geen genoeg krijgen van alles wat met de wereld te maken heeft. Van atlassen en wegenkaarten tot metrokaarten, vluchtschema's en encyclopedieën. Iedere verjaardag en andere gelegenheid hoopt hij weer een boek aan zijn verzameling te kunnen toevoegen. Vorige week kreeg hij via Franks werk een grote kaart van Europa. En uiteraard moest die worden opgehangen. Ik hou zelf helemáál niet van posters aan de muur, maar ik heb op zijn kamer maar een heel hoekje ingericht voor zijn verzameling. Dan maar meteen leuk, van de nood een deugd...

 
Ook een atlas-kastje maken?  Dít is hoe ík het deed:
 
- roomdivider met vier vakken van bijvoorbeeld Kwantum, Leenbakker, Ikea of zelf maken
- vier wieltjes waarvan 1 geremd (= makkelijk verplaatsen met poetsen!)
- twee greepjes voor op de zijkanten
- 1 haakje voor aan de zijkant (voor het ophangen van bijv. verrekijker, loep, fototoestel)
- een (oud) stevig bakje waarin je twee gaatjes voorboort (om aan de zijkant te monteren voor losse wegenkaarten)
- behanglijm en kwast of sponsje voor het aanbrengen
- schroefjes om alles te monteren
- boormachine met fijn boortje om gaatjes voor te boren
- transparante parketlak voor de afwerking
- een stapeltje oude landkaarten
 
Maak eerst behanglijm aan zodat deze alvast een tijdje kan staan. Zet het kastje in elkaar. Scheur stukken uit de oude landkaarten. Smeer een gedeelte van het kastje in met behanglijm en sop ook een aantal stukken landkaart. Het mag best doorweekt zijn. Leg de stukken enigszins overlappend op het ingesmeerd stukje van het kastje. Ga er nog even met het sponsje (of kwast) over en smeer glad. Het lijkt misschien nog erg nat of gekreukt maar dit trek weg als alles morgen droog is. Don't worry!
Bewerk op deze manier het hele kastje en laat vervolgens helemaal drogen. Ben je na het drogen niet helemaal tevreden of een stukje of is er een stukje los gegaan, ga er dan nogmaals met een nieuw stuk over of alleen met lijm. Laat weer goed drogen. Ondertussen kun je op dezelfde manier het 'landkaartenbakje' bewerken.
Bewerk het hele kastje met de parketlak en laat weer goed drogen. Bepaal daarna de plaatsen waar het haakje, het 'kaartenbakje' en de greepjes moeten komen en boor de gaatjes voor. Schroef alles op de juiste plaatsen vast. Het inruimen kan beginnen!!
 


1 opmerking:

  1. Wat is het kastje mooi geworden zeg. Dat zou wat voor mijn kleinzoon zijn. Ik zal het hem eens laten zien Wie weet.
    Liefs Anneke

    BeantwoordenVerwijderen

Ik waardeer echt élk bericht...
Je kunt anoniem reageren of één van de opties kiezen: